Varsan ensimmäinen vuosi

Julkaistu Hevosenomistaja-lehdessä 3/09
Syksyn tullen varsojen elämässä tapahtuu suuri muutos. Varsa vieroitetaan emästään ja se siirtyy maidottomaan ruokavalioon. Ensimmäisenä elinvuotenaan varsa kasvaa enemmän kuin muina vuosina yhteensä, joten ruokinnan on oltava ensiluokkaista. Ensimmäiseen elinvuoteen mahtuu myös paljon huoltotoimenpiteitä ja varsan rekisteröinti. Itsenäistyttyään varsa opettelee toimimaan muiden hevosten ja ihmisten kanssa. Ei siis ihme, että lepokin kuuluu tärkeänä osana pikkuhevosen ensimmäiseen elinvuoteen.

Tamman ja varsan välillä on ensimmäisten viikkojen ajan erittäin tiivis suhde. Sen jälkeen varsa alkaa kiinnostua ympäristöstä, muista hevosista ja kiinteästä rehusta. Varsa on valmis vieroitukseen aikaisintaan neljän kuukauden ikäisenä ja mieluiten vasta 6-7 kk:n ikäisenä. Mikäli tammaa ei ole astutettu uudestaan ja se on terve, voi se jatkaa imetystä 10-12 kk ajan.
Oikean vieroitusajan löytäminen on kiinni monesta seikasta. Vieroitusajankohtaa voi venyttää pienillä, hoikilla varsoilla ja puolestaan  aikaistaa isoilla, tukevilla varsoilla, kuitenkin suositusaikojen puitteissa. Vieroitusta ei kannata sijoittaa samaan ajankohtaan laitumelta  sisään siirtymisen kanssa, sillä varsa pitää totuttaa uusiin rehuihin hyvissä ajoin ennen vieroitusta. Emästä luopuminen on varsalle erittäin stressaavaa ja elimistöä rasittavaa. On tutkittu, että varsan kehitys ja kasvu hidastuvat noin kuukauden ajaksi vieroituksen yhteydessä. Vieroitusta ei kannata tehdä, jos varsa ei ole täysin terve.
Lue koko artikkeli tästä (pdf)