Hevostallien työturvallisuus

Julkaistu Hevosenomistaja-lehdessä 4/2009
Hevosharrastuksen suosio on kasvanut useiden vuosien ajan. Ammattimaisesti hevosten kanssa työtä tekevien henkilöiden määrä on kuitenkin vähentynyt hevosten lukumäärän pienentyessä. Kasvun myötä myös hevosalan haasteet ovat lisääntyneet. Hevosharrastajat ovat usein nuoria ja innokkaita aloittelijoita, joiden ammattitaito ei ole kovin hyvä. Valitettavasti tämä kokemattomuus näkyy myös tapaturmatilastoissa.

Hevosten hoidossa vaarallisia töitä ovat erityisesti siirrot ja kuljetukset. Myös hevosen kengitys ja valjastus ovat raskaita ja vaativia työvaiheita, joissa tapaturmilta ei aina välty ammattilainenkaan. Yleisimpiä tapaturmatyyppejä ovat hevosten potkaisut, alle jäämiset, riuhtaisut ja puremat. Näille vaaroille hevosenhoitaja altistuu lähinnä ruokinnan, harjauksen, lannanpoiston ja lääkinnän yhteydessä.
Lue koko artikkeli tästä (pdf)