”Huonot tallitavat” – Missä syy?

Julkaistu Hevosenomistaja-lehdessä 2/09
Huonot tallitavat eivät ole hevosen omaa syytä, vaan johtuvat sopimattomasta hoidosta tai ympäristöstä. Stereotyyppinen käyttäytyminen on hevosen tapa helpottaa stressiä tai selviytyä ahdistavasta tilanteesta. Tämä ei välttämättä ole nykytilanne, mutta tavat jäävät joskus pysyviksi, vaikka ympäristötekijät olisivatkin muuttuneet parempaan päin. Käyttäytymisongelmien hoidossa kannattaa keskittyä ongelmien  alkuperäisen aiheuttajan poistamiseen.

Stereotypiat ovat toistuvia lähes samankaltaisia liikesarjoja, joilla ei ole selvää tarkoitusta. Oopiumin kaltaisten aineiden eritys lisääntyy stereotypian aikana ja saa aikaan hyvän olon. Hevonen tavallaan huumaa itsensä. Puun pureminen alentaa hevosen pulssia ja vähentää reaktioita ulkoisiin ärsykkeisiin. Paras tapa ehkäistä stereotyyppisen käytöksen laukeamista on järjestää hevoselle runsaasti ajankulua, riittävästi korsirehua, sopivaa seuraa ja mahdollisuus runsaaseen ulkoiluun. Ranskassa tehdyn tutkimuksen mukaan stereotyyppinen käyttäytyminen vähentää myös hevosen oppimiskykyä. Stereotypiat eivät yleensä estä hevosen käyttöä ratsu- tai ravihevosena, mutta tällaiset hevoset vaativat enemmän aikaa oppiakseen uusia asioita.
Lue koko artikkeli tästä (pdf)