Laiduntava hevonen tarvitsee tilaa ja suojaa

Julkaistu Hevosenomistaja-lehdessä 2/2008
Hevonen on aroeläin ja luotu elämään ulkona. Luonnossa hevonen liikkuu lähes koko ajan ja syö suurimman osan päivästä. Tutkimusten mukaan hevonen liikkuu noin 16 tuntia vuorokaudesta ja käyttää 50-70% ajastaan ruoan etsimiseen ja syömiseen. Liikuntaan käytetyistä  tunneista kaksi ja puoli tuntia on vauhdikasta liikuntaa ja loppuaika laiduntamiseen liittyvää verkkaista liikuntaa.

Laitumellaolo ympäri vuorokauden laumassa toisten hevosten kanssa on hevoselle luontainen elinympäristö. Parhaimmillaan laiduntaminen edistää hevosen hyvinvointia ja terveyttä. Monet valmennuskauden aikana tulleet pikkukrempat häviävät kuin itsestään kuukauden tai parin laidunlomalla. Alituinen liike voitelee nivelet ja jänteet, pitää lihakset kunnossa ja mikä tärkeintä, hoitaa hevosen psyykettä. Hevosten pidolle asetetuissa eläinsuojeluvaatimuksissa on suosituksena, että hevonen pääsee kesäisin joka päivä laitumelle.
Lue koko artikkeli tästä (pdf)