Rakenteen vaikutus urheilusuorituksiin

Julkaistu Hevosenomistaja-lehdessä 4/2007
Hevosjalostuksen tavoitteena on tuottaa suorituskykyisiä, hyväliikkeisiä, terveitä, kestäviä, hyvärakenteisia ja hyväluonteisia hevosia. Jotta tähän päästäisiin, on jalostustyöllä oltava selkeät tavoitteet ja kaikkien hevosjalostusta harjoittavien tulisi noudattaa samoja ohjeita. Jalostustavotteita on kuitenkin tarkistettava 10-15 vuoden välein.
Markku Saastamoinen puhui ULHO:n järjestämässä Urheiluhevosseminaarissa rakenteen vaikutuksesta urheiluhevosen suorituksiin.

Hevosjalostus on monitavoitteellista, eli siinä pyritään jalostamaan monia eri ominaisuuksia yhtäaikaa. Ikävä kyllä yhden ominaisuuden kehittäminen on sitä hitaampaa, mitä useampia ominaisuuksia jalostetaan yhtäaikaa. Saastamoinen muistutti myös, että kilpa- ja  harrastehevosten jalostaminen ovat kaksi eri asiaa. – Myös harrastushevosia on jalostettava. Toisin kuin usein kuulee sanottavan, niitä ei synny kilpahevosjalostuksen ”sivutuotteena”.  Harrastehevosilta edellytetään nykyään sen verran erilaista luonnetta, rakennetta ja ominaisuuksia kuin kilpahevoselta.
Lue koko artikkeli tästä (pdf)