Hevosten yleisimmät ontumavaivat

Julkaistu Hevosenomistaja-lehdessä 3/2007. Uudenmaan Hevosenomistajat (ULHO) järjestivät yhteistyössä Vermon raviradan kanssa Urheiluhevosseminaarin Derbyn aattona Vermossa. Kokeilu oli ensimmäinen laatuaan, ja koko päivän kestäneitä luentoja oli saapunut kuulemaan yli sata ihmistä. Luentoja oli neljä, ja luennoijat alojensa kiistattomia ammattilaisia. Olli Mäkelä Hyvinkään Hevossairaalasta luennoi hevosten yleisimmistä ontumavaivoista ja kantasoluhoidon alustavista tuloksista.
Nivelet ja niiden kestävyys ovat oleellisessa osassa minkä tahansa hevosen käyttöä. Nivelet joutuvat hurjalle rasitukselle erityisesti kilpailutilanteissa jo pelkästään hevosen painon takia. Ne ovat myös herkkiä vahingoittumaan. Suurin osa ELT Olli Mäkelän hoitoon tuoduista hevosista tulee Hyvinkään Hevossairaalaan ontumavaivojen vuoksi –ja suuri osa näistä vaivoista liittyy nivelrikkoon. 60% hevosten tuki- ja liikuntaelinsairauksista on nivelvaivojen aiheuttamia.
-Nivelrusto on itseasiassa käytön kannalta oleellisin osa hevosta, Mäkelä toteaa. Nivelpinnat terveessä nivelessä ovat sileät, jotta ne liukuisivat esteettä toisiaan vasten. Nivelrusto itsessään on yhtä aikaa elastinen, jäykkä ja vahva, jotta se joustaisi samalla kun kestää iskuja ja puristusta. Se koostuu rustosoluista (2%) ja väliaineesta (98%). Väliaine on käytännössä kollageeniverkosto, johon on sitoutunut proteoglykaaneja ja vettä. Jos nivelrustoon tulee vaurio, on sen paraneminen hankalaa, jopa mahdotonta.
-Nivelrustossa on vain vähän soluja, eikä lainkaan verisuonia. Jos rustoon siis tulee vaurio, ei paikalla ole soluja jotka voisivat uusiutua tai verisuonia, jotka kuljettaisivat paikalle korjaavia aineita, selittää Mäkelä.
Lue koko artikkeli tästä (pdf)