Kiusallinen kesäihottuma on hoidettavissa

Julkaistu Hevosenomistaja-lehdessä 2/2007
Kutiseva kesäihottuma on hevoselle kiusallinen ja pahimmassa tapauksessa myös erittäin tuskallinen vaiva. Tavallisimmat oireet ovat hännän ja harjan hankaaminen. Kutiseva iho hankautuu helposti rikki. Ärsyyntynyt iho paksuntuu ja kuivuu. Kesäihottumaa esiintyy lämpimänä vuodenaikana maalis-huhtikuusta aina syys-lokakuuhun asti.
Puhjettuaan kesäihottuma yleensä pahenee vuodesta toiseen. Huolellisella hoidolla sen pystyy useimmiten pitämään hallinnassa. Ihottuman aiheuttajaa ei tarkasti tunneta. Tällä hetkellä pääsyynä pidetään verta imeviä Culicoides-suvun polttiaisia. Myös mäkäräisillä, auringonvalolla, iällä, hevosen perinnöllisyydellä, syntymämaalla ja maahantuontiajankohdalla on tutkimusten mukaan vaikutusta.
Yleisimmin kesäihottumaa tavataan maassamme islanninhevosilla, mutta myös suomenhevosilla, shetlanninponeilla, russeilla, täysverisillä ja arabeilla. Puoliverisetkään eivät ole täysin sen ulottumattomissa. Ihottumaa havaitaan harvoin varsoilla ja nuorilla hevosilla. Tuontihevosilla altistuminen ihottumalle tapahtuu tutkimusten mukaan yleensä vasta muutaman laidunkauden jälkeen. Kesäihottuman yleisyyden on havaittu vaihtelevan maantieteellisesti. Islannissa ei ole todettu kesäihottumaa. Siellä syntyneiden islanninhevosten onkin maasta viennin jälkeen todettu sairastuvan herkemmin kesäihottumaan kuin saaren ulkopuolella syntyneiden. Lisäksi ne islanninhevoset, jotka tuodaan Suomeen loka-maaliskuussa, sairastuvat useammin kuin kesäaikaan tuodut.
Polttiaiset useimmiten pääsyyllinen
Ihottuman pääaiheuttaja, polttiaiset, ovat aktiivisimmillaan keväällä ja syksyllä. Pienet, vain 1-2 mm pitkät hyönteiset viihtyvät parhaiten kosteassa, tyynessä ja yli +10 asteisessa säässä. Auringonnousut ja –laskut ovat niiden aktiivisinta vuorokaudenaikaa. Pimeään talliin tai pihattoon ne eivät yleensä lennä. Hevosen suojaaminen polttiaisilta ja muilta hyönteisiltä onkin tärkein hoitokeino.
– Vältä altistumista, estä mahdollisuus hangata iho rikki, hoida ihoa ja pyri lievittämään kutinaa, eläinlääkäri Anna Sorsa neuvoo.
Aloita suojaaminen keväällä ennen hyönteisten heräämistä
Hevosen suojaaminen lääkkein ja loimin on hyvä aloittaa jo ennen kuin polttiaiset ilmestyvät eli maalis-huhtikuussa. Ärtynyt iho kovettuu ja kuivuu, siksi se on tärkeä pitää pehmeänä. Ihoa vahvistavat vitamiinit (A, B ja E) parantavat yleisesti ihon kuntoa. Hankaamisesta muodostuvat haavat on pidettävä puhtaana, sillä ne tulehtuvat helposti. Kutinaa lievittävän voiteen levittäminen ärtyneisiin kohtiin helpottaa hevosen oloa ja vähentää hankaamisen tarvetta. Voimakkaaksi päässeet ihottumaoireet joudutaan joskus hoitamaan kortisonikuurilla. Haittavaikutusten vuoksi kortisoni ei sovi pitkäaikaiseen käyttöön. Jotkut hevoset saavat helpotusta antihistamiinivalmisteista.
– Ihottumahevosille käytetään nykyään myös siedätyshoitoa, mutta sen tuloksista minulla ei ole vielä kokemusta, Sorsa kertoo. Hän myös muistuttaa, että loimitetut hevoset tarvitsevat D-vitamiinia, koska iho ei sitä peitettynä pysty tuottamaan.
Lue koko artikkeli tästä (PDF)