Mikä sopisi vokkerilaiselle tammalle?

Vokker on yksi mainekkaimpia siitoshevosia Eri-Aaronin jälkeisinä aikoina. Kilpahevosena ori jäi ikuiseksi kakkoseksi ensin Vieterin ja sitten tämän puoliveljen Vekselin varjoon, mutta pikkuori oli useimmiten se, joka teki kilpailuista ikimuistoisia. Eikä tietenkään pidä unohtaa, että voittihan Suomi-derbyn sankari Vokker lukuisia muitakin suurkilpailuja, esimerkiksi Erilo-juoksun kolme kertaa. Se oli myös kolmas suomenhevonen, joka ylitti miljoonan markan voittosumman.

Siitoksessa Vokker aloitti pienillä ikäluokilla, kunnes onnistuminen lähes kaikensukuisten tammojen kanssa nosti oriin huippusuosituksi. Suvultaan Vokkeria voi pitää sen aikaiseen tammakantaan erisukuisena. Sen isä, kaksinkertainen ravikuningas Forte, kuoli valitettavasti jo 10-vuotiaana. Forten emä Kiito oli 2+2 linjasiitetty Vihuun. Toinen voimakkaasti Vokkerin suvussa näkyvä nimi on Murron poika Murti, joka niin kolmas isä kuin toisen emän isäkin. Erikoisinta Vokkerin suvussa on, että Eri-Aaroni puuttuu siitä kokonaan.
Vokker on emänisänä 641:lle vuosien 1983 ja 2002 välillä syntyneelle hevoselle. Vuoteen 1988 asti ikäluokat emänisänä olivat kolmesta varsasta vajaaseen kymmeneen. Siitä eteenpäin ikäluokat kasvoivat niin, että tämän vuosituhannen alussa Vokkerin tyttärille on syntynyt vuosittain noin 80 varsaa. Tätä kirjoitusta varten tutkin vokkerilaisten tammojen jälkeläisten kilpailumenestystä ja katsoin, löytyykö varsojen isien kolmen polven sukutaulusta mitään menestyjiä yhdistäviä nimiä.
Lue koko artikkeli (PDF)