Kesä ja kärpäset – ja muut kiusaavat ötökät

Julkaistu Hevosenomistaja-lehdessä 3/20 (Kuva: Pinja Kyöstilä)

Kesä tuo tullessaan paitsi ihanat ulkoilusäät ja odotetun laidunkauden, myös hevosia häiritsevät ötökät. Mutta millaiset hyönteiset hevosia kiusaavat ja miten? Seuraavassa tutustutaan Suomen suvessa esiintyviin tavallisimpiin hevosen kesänviettoa haittaaviin hyönteisiin ja hämähäkkieläimiin.

Etenkin kesäihottumahevosten omistajille lentävät ja purevat hyönteiset, eritoten polttiaiset, ovat valitettavan tuttu jokakesäinen riesa. Allergiaa ja yliherkkyyttä voi esiintyä myös muita hyönteisiä kohtaan. Polttiaisten lisäksi muiden muassa kärpäset, paarmat, hyttyset ja mäkärät kiusaavat yhtälailla myös terveitä, ei-ihottumaisia hevosia. Lisäksi laidunruohon seassa vaanivat punkit. Onneksi hyönteiset ovat Suomessa pääosin kausittainen ongelma ja öiden kylmetessä syksyä kohden myös hyönteismäärät vähentyvät.

Lue koko artikkeli tästä (pdf).