Jokainen hevonen on tarinan arvoinen

Julkaistu Hevosenomistaja-lehdessä 3/20 (Kuva: Suomen Hippos/Hanna Närhinen)

Kun matkaa Viipurista länteen, tulee vastaan risteys, jossa tie haarautuu kahtia. Risteystä hallitsee valtava siirtolohkare, jossa on muistolaatta jatkosodan taisteluista (Tienhaara) kesällä 1944. Jääkauden jälkeen paikalle kulkeutunut siirtolohkare on historiallinen paikka ja myös nykypäivän suomenhevosella on suora kytkentä siihen.

Otsikko on muunnelma Veikko Lavin laulusta ”Jokainen ihminen on laulun arvoinen” (1976), mutta se sisältää ehdottomasti huomionarvoisen totuuden. Noihin viiteen sanaan kätkeytyy myös lajimme todellinen voimavara eli tarinat. Harvalla lajilla on ammennettavana sellaisia huikeita tarinoita kuin meillä pääosan esittäjistämme, hevosista. Harva ensikertalainen raveissa tulee edes ajatelleeksi, että eivät nuo radalla kiertävät, raveihin osallistuvat hevoset ole sinne ”lassottu” laitumelta kiinni ja tuotu raveihin kilpailemaan. Ei – jokaisen kilpailijan taakse kätkeytyy oma tarinansa. Tarina, joka lähes poikkeuksetta alkaa jo ennen hevosen syntymää.

Lue koko artikkeli tästä (pdf).