Ohjeistusta hevosenomistajille koronavirustilanteeseen

Viimeisin päivitys 27.3.2020, klo 13:00.

Kiinassa käynnistyi alkuvuonna uuden koronaviruksen aiheuttama COVID-19 -tartuntatautiepidemia, jonka Maailman terveysjärjestö WHO julisti pandemiaksi 11.3.2020. Vallitseva tilanne vaikuttaa voimakkaasti koko yhteiskuntaan, myös hevosalaan. Tähän artikkeliin on koottu eri tahoilta, (mm. Suomen Hippos ja THL) hevosenomistajaa koskettavaa tietoa ja ohjeistusta. Artikkelin loppuun on listattu linkkejä hevosalaan liittyviin koronavirustiedotteisiin ja artikkeleihin. Artikkelia päivitetään tarpeen mukaan.

Suomen Hippoksen kooste rahoitusmahdollisuuksista hevosalan toimijoille

Hippos on koostanut hevosalan toimijoille kolmiosaisen paketin rahoitusvaihtoehdoista koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa. Pääset paketin eri osiin alla olevista linkeistä.

1/3: tuet, avustukset ja neuvonta
2/3: verot ja vakuutusmaksut
3/3: pankit ja muu rahoitus

Hevosalan valmiusryhmä tallien hätätilanteisiin

Hevoset tarvitsevat jatkuvaa ja säännöllistä ruokintaa, hoitoa ja ulkoilua. Koronavirustilanne voi vaarantaa hevosten hyvinvoinnista huolehtimisen esimerkiksi yrittäjän tai henkilökunnan sairastumisen vuoksi.

Hippolis – Hevosalan osaamiskeskus ry on ryhtynyt koordinoimaan hevosalan vapaaehtoisten alueellista valmiusryhmää, jonka kautta talleille olisi saatavissa tuurausapua nopeastikin. Mukana yhteistyössä ovat Suomen Ratsastajainliitto, Suomen Hippos, Suomen Hevosenomistajien Keskusliitto ry, Suomen Ravivalmentajat ry sekä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK.

Lue lisää ja ilmoittaudu vapaaehtoiseksi!

Ravikilpailut keskeytetään 18.3.-13.4.2020 väliseksi ajaksi

Ravikilpailujen järjestäminen keskeytetään keskiviikosta 18.3.2020 alkaen 13.4.2020 asti. Suomen Hippoksen hallitus kokoontuu tiistaina linjaamaan tarkemmat jatkotoimet ja niistä tiedotetaan kokouksen jälkeen.

Suomen Hippoksen hallitus kokoontuu tiistaina 17.3.2020 ylimääräiseen kokoukseen, jossa se käsittelee raviurheilun keskeyttämiseen liittyviä jatkotoimia tarkemmin. Ravikilpailut keskeytetään keskiviikosta 18.3.2020 alkaen, tiistaina 17.3. ravit järjestetään. Päätös pohjautuu Suomen hallituksen maanantaiseen linjaukseen rajoittaa julkisia kokoontumisia.

Suomen Hippos kehottaa tallinpitäjiä seuraamaan viranomaisviestintää aktiivisesti ja toimimaan suositusten ja määräysten mukaisesti

Suomen Hippos suosittelee kaikkia tallinpitäjiä seuraamaan aktiivisesti viranomaisviestintää ja toimimaan ohjeistusten mukaan, jotta hevosten hyvinvointi voidaan taata myös poikkeustilanteissa. Sosiaalisessa mediassa liikkuu viestejä, joiden todenperäisyydestä ei ole tietoa, joten niihin kannattaa suhtautua varauksella ja tarkistaa asiat viranomaisten ohjeistuksista.

Tällä hetkellä koronavirustilanteessa keskeistä on välttää tartuntariskiä. Virus ei leviä elävien eläinten eikä elintarvikkeiden välityksellä, vaan ihmisestä toiseen. Lemmikkien ei tiedetä sairastuneen COVID-19 koronavirukseen.

Suurin riski eläintiloille onkin nyt tallinpitäjän sairastumisesta tai lähipiirissä ilmenneestä tartunnasta johtuvan karanteenin aiheuttama työvoimapula. Eläinten hoidosta ja hyvinvoinnista on huolehdittava kaikissa tilanteissa.

MTK on avannut verkkosivuilleen korona-osion, johon kerätään tietoa maatiloille ja yrityksille. MTK:lle on sivuston kautta mahdollista jättää myös mieltä askarruttavia kysymyksiä, joihin pyritään keskusliiton tasolla miettimään vastauksia.

Suomen Hippos kartoittaa yhdessä hevosalan järjestöjen kanssa tallinpitäjille suunnatun tuurausverkoston rakentamisen mahdollisuutta.

Tapaamiset kannattaa hoitaa etäyhteydellä, suosi myös sähköisiä palveluita

Suomen Hippoksen hallitus on linjannut, että kaikki Hippoksen järjestämät yli 10 hengen kokoukset ja tapaamiset siirretään, perutaan tai järjestetään mahdollisuuksien mukaan etäyhteydellä 30.4.2020 saakka. Hippos tiedottaa tälle ajalle suunniteltujen Hippoksen järjestämien kokousten osalta jatkotoimista suoraan osallistujille.

Hippos suosittelee samaa käytäntöä kaikille jäsenjärjestöilleen ja kehottaa jäseniään seuraamaan viranomaisten ohjeistuksia.

Suomen Hippos neuvoo kaikkia asiakkaita käyttämään toistaiseksi sähköisiä palveluita. Vastaanotto Hippos-talolla on suljettu koronavirustilanteen vuoksi, ja palvelut hoidetaan sähköisesti tai postin välityksellä.

Hippoksen Oma Talli –palvelussa hoidat kätevästi muun muassa hevosen omistajanvaihdoksen, hallintaoikeuden siirron tai tulostat omistajatodistuksen. Oma Tallin uudistusten myötä myös varsomisilmoitus tehdään sen kautta. Oma Tallissa tunnistautuminen onnistuu kaikkien pankkien verkkopankkitunnuksilla ja laskujen maksaminen on helppoa uuden ostoskori-toiminnon kautta.

Hevosten rekisteröintiin ja tietokantaan merkitsemiseen liittyvät dokumentit toimitetaan postitse Suomen Hippokseen (yhteystiedot).

Hevosjalostusliitot jatkavat tunnistuskäyntejä toistaiseksi normaalisti. Näiden osalta kaikkia pyydetään huomiomaan hyvä käsihygienia ja muut yleiset THL:n ohjeistukset. Huomioithan, että vallitseva tilanne voi aiheuttaa viivästyksiä palveluihin. Pyrimme palvelemaan asiakkaitamme parhaamme mukaan, kaikkien terveys huomioiden.

Linkkejä koronavirustilanteeseen liittyen

Linkin edessä päivämäärä, koska artikkelia/uutista/sivua on viimeksi päivitetty.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos – THL

Ajankohtaista koronaviruksesta COVID-19

Ruokavirasto

25.3. Usein kysyttyä: eläimet ja koronavirus COVID-19

Suomen Hippos

25.3. Suomen Hippos huolissaan koronaviruksen aiheuttamista haitoista hevosalalle – ”Nyt on tärkeää tukea toinen toistamme”
23.3. Ratsu- ja ratsuponioriiden hyväksyminen jalostukseen 2020
23.3. Päivitä tallisi kuulumiset someen – käytä tunnistetta #talliarkipyörii
20.3. Kooste rahoitusmahdollisuuksista hevosalan toimijoille 3/3: pankit ja muu rahoitus
20.3. Kooste rahoitusmahdollisuuksista hevosalan toimijoille 2/3: verot ja vakuutusmaksut
20.3. Kooste rahoitusmahdollisuuksista hevosalan toimijoille 1/3: tuet, avustukset ja neuvonta
19.3. Kysymyksiä ja vastauksia koronavirustilanteeseen liittyen
18.3. Seuraa tallietikettiä – varmista ihmisten ja hevosten hyvinvointi
17.3. Suomen Hippoksen hallitus vahvisti ravien keskeyttämisen, jatkotoimenpiteet valmisteluun
16.3. Ravikilpailut keskeytetään keskiviikosta 18.3. alkaen – Hippoksen hallitus linjaa tarkemmista jatkotoimista tiistaina
16.3. Ohjeistukset talleille koronavirustilanteessa – seuraa viranomaisviestintää
16.3. Ratsuoripäivät peruttu

Suomen Ratsastajainliitto

26.3. Ratsastajainliitto tiedottaa koronavirustilanteessa
24.3. Tallien ja hevosten tilanne huolestuttaa, SRL ajaa tukea ja toimenpiteitä
19.3. Ratsastajainliiton suosituksia tallitoimintaan poikkeusoloissa
18.3. Työterveyslaitoksen ohje: Tartuntavaarallisilta taudeilta suojautumisohje hevostalleille

Hippolis

Ohjeistuksia koronavirukseen liittyen
25.3. Neuvonta-, tuki- ja rahoitusmahdollisuuksia
17.3. Hevosalan valmiusryhmä tallien hätätilanteisiin

MTK

26.3. Tietoa koronavirusepidemiaan varautumiseksi maatiloilla