Hevosalan valmiusryhmä tallien hätätilanteisiin

Päivitetty viimeksi 18.3.2020. Otsikkokuva: Sonja Holma

Hevoset tarvitsevat jatkuvaa ja säännöllistä ruokintaa, hoitoa ja ulkoilua. Koronavirustilanne voi vaarantaa hevosten hyvinvoinnista huolehtimisen esimerkiksi yrittäjän tai henkilökunnan sairastumisen vuoksi.

Hippolis – Hevosalan osaamiskeskus ry on ryhtynyt koordinoimaan hevosalan vapaaehtoisten alueellista valmiusryhmää, jonka kautta talleille olisi saatavissa tuurausapua nopeastikin. Mukana yhteistyössä ovat Suomen Ratsastajainliitto, Suomen Hippos, Suomen Hevosenomistajien Keskusliitto ry, Suomen Ravivalmentajat ry sekä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK.

Vapaaehtoiset

Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi oheisesta linkistä.
Toimitamme tarkemmat ohjeet toiminnan käynnistyessä vapaaehtoisten suojaamiseksi.

TÄRKEÄÄ TIETOA:

Työterveyslaitoksen ohje: Tartuntavaarallisilta taudeilta suojautumisohje hevostalleille

Vakuutusturva vapaaehtoistoiminnassa: Suomen Ratsastajainliiton vakuutukset kattavat liiton jäsenseurojen henkilöt tässä vapaaehtoistoiminnassa normaalin tapaturmavakuutusturvan osalta, talkoovakuutus kattaa jäsenseurojen ja -tallien talkootoiminnan ja liiton jäsentallien vastuuvakuutus on myös voimassa. Mikäli et ole liiton jäsenseuran jäsen tai kyseessä on muu kuin jäsentallin tai seuran toiminta, varmista että sinulla on vakuutusturva joko tallinpitäjän kautta tai omasta tapaturmavakuutuksestasi. Emme suosittele toimintaa ilman vakuutusturvaa. Ja tässä on kyseessä siis vapaaehtoistyö, mahdollisessa työsuhteessa vakuutusturva on oma lukunsa.

Tallinpitäjät

Tee selkeä ennakkosuunnitelma ja selvitä varahenkilöt, jotka vastaavat hevosten hoidosta silloin, jos sinä tai henkilökuntasi sairastuu. Ota selvää lomituspalvelujen saatavuudesta. Nyt korkea aika tehdä suunnitelma poikkeustilanteiden osalta.

Laadi tallin ja hevosten hoitoon tarkka ja kirjallinen ohjeistus ennakkoon. Sairaana et voi oleskella samassa tilassa tai olla muuten läheisessä kontaktissa tuuraajan, lomittajan tai vapaaehtoisen auttajan kanssa.

Jos tarvitset apua, ota yhteys Hippolikseen: hippolis.fi/yhteystiedot

MTK:n TöitäSuomesta -palvelusta palvelusta löytyy myös tuurausapua.

Laura Mäkelälammin vinkit yrittäjille ohjeiden laatimiseksi:

  • Piirrä suuntaa antava pohjapiirustus tallista ja sen lähiympäristöstä, kuten käytössä olevista tarhoista.
  • Numeroi karsinat loogisessa järjestyksessä ja nimeä tarhat.
  • Numeroi hevoset, esim. numeroitu teippi riimuun. Listaa kunkin hevosen tuntomerkit mahdollisen numeroinnin puuttuessa. Mahdollisuuksien mukaan ota valokuvat hevosista ja lisää kuvat hoito-ohjeisiin.
  • Tee kirjallinen lista hoito-ohjeista, sisältäen mm. ruokinta-ohjeet ja tarhausjärjestyksen + muu oleellinen tieto, esim. mahdolliset käsittelyongelmaiset jne. Älä jätä oleellisia asioita tuuraajan itse huomattavaksi.