Taas vatsa kuralla

Julkaistu Hevosenomistaja-lehdessä 1/20 (Kuva: Pixabay)

Laidunkausi vaihtui sisäruokintakauteen ja hevonen on ripulilla. Yleensä tilanne helpottaa parin viikon sisällä, mutta joskus löysävatsaisuus tuntuu jäävän päälle. Johtuuko tilanne enää pelkästä ruokinnanmuutoksesta vai voisiko hevosella olla esimerkiksi hiekkaa suolistossaan? Mistä ripuli johtuu ja miksi se toisinaan pitkittyy?

Hevosen ruuansulatuskanava on yhteensä noin 30-40 metriä pitkä ja noin 200 litran vetoinen järjestelmä, jossa rehu viipyy kahdesta kolmeen vuorokautta. Ruuansulatuselimistö koostuu suuontelosta, nielusta, ruokatorvesta, mahalaukusta sekä ohut- ja paksusuolesta, joilla on kaikilla oma tärkeä tehtävänsä ravinnon hyödyntämisessä. Jos esimerkiksi ruuansulatuskanavan alkuosassa tapahtuu häiriötä, vaikuttavat ne loppuosan toimintaan vähentäen ravinnon hyväksikäyttökykyä. Ruuansulatuselimistö on yötä päivää jatkuvassa työnteossa sekoittaen, muokaten, hajottaen ja työntäen rehumassaa eteenpäin aina suuontelosta kohti peräaukkoa. Rehun sulatusta ja pilkkoutumista tapahtuu niin kemiallisesti entsyymien avulla kuin mekaanisesti paksusuolen mikrobiston toimesta. Hevosen ruuansulatuselimistö on luotu sulattamaan pääasiassa karkearehua, ei niinkään runsaasti tärkkelyspitoisia väkirehuja. Hyvä heinäruokinta on oleellista esimerkiksi riittävän syljenerityksen turvaamiseksi, joka puolestaan ehkäisee esimerkiksi mahahaavan syntymistä.

Lue koko artikkeli tästä (pdf).