Varsan vieroitus

Julkaistu Hevosenomistaja-lehdessä 5/19 (Kuva: Pinja Kyöstilä)

Syksy on perinteisesti varsojen vieroittamisen aikaa. Vieroitusmenetelmät ja -käytännöt vaihtelevat eri talleilla tilojen ja hevosten lukumäärän mukaan. Keskeistä on pyrkiä minimoimaan vieroituksen tuottama stressi ja huolehtia, että varsa pääsee turvallisesti itsenäisen elämän alkuun.

Luonnossa vieroitus tapahtuu asteittain. Tamma vieroittaa varsan maidosta noin muutamaa kuukautta ennen seuraavan varsan syntymää. Varsa pysyy kuitenkin vielä laumassa ja emänsä lähellä, vaikka imeminen loppuukin.
Kesyhevosilla tavallinen käytäntö Suomessa on vieroittaa varsa noin 6 kuukauden ikäisenä, siis paljon ennen luontaista vieroitusikää. Yleisiä syitä aikaisempaan vieroitukseen ovat esimerkiksi tamman kilpakäyttö, terveydentila, tiineys tai varsan myyminen.

Lue koko artikkeli tästä (pdf).