Mistä koostuu hyvä rehuhygienia?

Julkaistu Hevosenomistaja-lehdessä 4/19 (Kuva: Pinja Kyöstilä)

Hyvä rehuhygienia hevosen ruokinnassa on tärkeää niin hevosen kuin ihmisenkin turvallisuuden kannalta. Ostorehut kannattaa hankkia ammattitaitoiselta ja rekisteröityneeltä myyjältä tai valmistajalta. Hygieenisen laadun säilymiseksi on rehut suojattava mahdollisilta saastumista ja pilaantumista aiheuttavilta tekijöiltä tuotannon kaikissa vaiheissa. Rehuerä kannattaa tarkistaa huolellisesti oston ja toimituksen yhteydessä ja varastoinnissa on huolehdittava tilojen kunnosta ja siisteydestä.

Eläinsuojeluasetuksen mukaan hevoselle on annettava sille sopivaa ja hyvälaatuista ruokaa ja juomaa. Rehujen laatua ja rehualan toimijoita valvoo Suomessa rehulain, tietyiltä osin eläintautilain ja sivutuoteasetuksen sekä ns. TSE-asetuksen velvoittamana Ruokaviraston rehujaosto. Valvonnan tehtävänä on varmistaa, että rehut ovat turvallisia, käyttötarkoitukseensa soveltuvia ja että ne täyttävät lainsäädännön vaatimukset. Vaatimukset koskevat rehun tuotantoa, sekoitusta ja valmistusta omaan käyttöön, myyntiin ja vastikkeettomaan luovutukseen sekä elintarviketuotantoeläinten ruokintaa kotoisilla ja teollisilla rehuilla.

Lue koko artikkeli tästä (pdf).