Riitta Nylund edustaa Suomea Naisamatöörien EM-kilpailuissa Tanskassa 2.-3.8.2019

Naisamatööriohjastajien EM-kilpailut ajetaan tänä vuonna Tanskassa, Odensen ja Billundin raviradoilla. EM-tittelistä kamppailemassa on mukana edustajia kaikkiaan 11 maasta. Suomea edustaa tänä vuonna Racing Amatööriohjastajien SM-liigassakin ohjastanut Riitta Nylund Maskusta.


Riitta Nylund ja tammat New Grove Kathy ja Orlando Vicistä kantavana oleva New Grove Ophium.

Nylundin ura amatööriohjastajana ei ole ollut pitkä. C-lisenssin hän hankki sääntöuudistuksen myötä vasta vuonna 2005 41-vuotiaana päästäkseen lämmittämään hevosia radalle. Myöhemmin syttyi into myös kilpailla.
– Tuntuu tosi hienolta lähteä edustamaan Tanskaan Suomen lipun väreissä. Tällaista tilaisutta ei usein osu kohdalle, Nylund hehkuttaa.

Paitsi amatööriohjastajakilpailuista, Nylund on monelle tuttu myös New Grove -kasvateistaan.
– Kasvatuksen huippuvuodet sijoittuvat oikeastaan sinne 1990-2000 lukujen vaihteeseen. Nyt olemme jo jäähdyttelemässä toimintaa, mutta niin kauan tehdään kuin tuntuu hyvältä, Nylund mainitsee.
Hän näkeekin tällä hetkellä itsensä ennemmin harrastaja-treenarikuskina, kuin ammattikasvattajana.

Euroopan Mestaruus ratkeaa osalähtöjen sijoituksista kerättyjen pisteiden perusteella. Perjantaina kilpailijat ajavat kaksi osalähtöä Odensessa ja lauantaina kaksi osalähtöä Billundissa.
– On hienoa, että kilpailuissa ajetaan neljä starttia kahdelle päivälle jaettuna. Siinä on neljä mahdollisuutta pärjätä, Nylund summaa.
Hän on aiemminkin ajanut ulkomailla naisten ajoja Ruotsissa, Norjassa ja Tanskan Bornholmissa.

Nylund on pääasiassa ajanut omia hevosiaan, mutta EM-kilpailuissa osalähdöt ajetaan paikallisilla, arvotuilla hevosilla.
– Toivottavasti lähtöihin tulee sellaiset hevoset, joilla pärjätään. Toki kuskin ajotaidot ratkaisevat, mutta kyllä hevosella on aina isoin merkitys, Nylund sanoo. – Jännitystä tuo myös se, että tällaisiin kilpailuihin tulee ihmisiä eri kulttuureista ja ajokulttuureista.

Menestystä toivotaan ja odotetaan, mutta ennen kaikkea EM-kilpalut ovat mahtava kokemus.
– Toivottavasti raviurheilu pysyy jatkossakin ainakin nykyisessä arvostuksessaan, sillä kyseessä on hieno laji, jossa kaiken keskipisteenä on upea eläin, Riitta Nylund kiteyttää.

Ohjastajaesittelyt ja lisää infoa FEGAT:n kotisivuilla

Kilpailua voit seurata mm. täällä: