Keinoemo-oppia Irlannin suurimmalta hevoskasvattajalta

Julkaistu Hevosenomistaja-lehdessä 3/19 (Kuva: Heli Lepo)

Pääsin huhtikuussa tutustumaan Irlannin suurimpaan laukkahevossiittolaan, Coolmoreen. Coolmore lienee myös maailman laajuisesti suurimpia, ellei jopa suurin. Coolmore Ireland päätila sijaitsee Fethard, Co. Tipperary kreivikunnassa. Coolmorella on siittolat myös Australiassa ja Yhdysvalloissa. Coolmoren omistaa suurliikemies John Magnier. Suurin osa siitosoreista on myös Magnierin omia taikka yhteisomistuksessa yhtiökumppaneittensa kanssa.

Fethardissa sijaitsee myös Fetham Equine Hospital, jossa on 24/7 päivystys. Käytännössä sairaalasta ollaan tarvittaessa paikalla Coolmoren talleilla 10 minuutissa. Loistava paikka hevoskasvatukselle ja hevossairaalalle.
Coolmoren valtava kasvu suurimmaksi siittolaksi nivoutuu yhteen Sadle´s Wells (1981-2011) -nimisen oman kasvatin kanssa. Se syntyi Yhdysvalloissa, mutta tuli Irlantiin pikkuvarsana. Sadler´s Wells kilpaili hyvällä tasolla, mutta siitosoriina se oli todellinen tähti. Se oli 14 vuoden ajan johtava siitosori Irlannin ja Englannin markkinoilla. Myös Australian Coolmoren siitosjätti 1990 ostettu Danehill on vaikuttanut osaltaan farmin kasvamiseen.

Tila koostuu monesta erillisestä tilasta, jotka on vähitellen ostettu ja liitetty päätilaan, ruoho on siellä todellakin virheämpää ja tiheää myös aidan sisäpuolella. Coolmore Irlannin pinta-ala tällähetkellä on hieman yli 2800 ha.

Lue koko artikkeli tästä (pdf).