Hevonen ja helle

Julkaistu Hevosenomistaja-lehdessä 3/19 (Kuva: Suomen Hippos/Irina Keinänen)

Viime kesänä suomalaiset hevosenomistajat joutuivat normaalista kesästä poikkeavasti miettimään hevosen hyvinvointia helteellä. Mielipiteet tehokkaasta viilentämisestä ja sen tarpeellisuudesta jakoivat hevosväkeä. Keskustelut eri kanavissa kävivät ulkoilman lailla kuumina, mutta mikä on totuus hevosen helteensietokyvystä?

Tätä kirjoitettaessa eli kesäkuun alkupuolella emme vielä tiedä, tarvitsemmeko tänä kesänä enemmän viilennysniksejä vaiko toppaloimia. Jos hellejakso ennättää Suomeen, on kuitenkin hyvä muistaa muutama perusasia, jotta voimme huolehtia paremmin hevosten hyvinvoinnista.

Hevonen on tasalämpöinen nisäkäs, joka sietää hyvin sekä kylmää että kuumaa. Hyvänä hikoilijana sen lämmönsäätelykyky on toimiva, mutta aivan äärimmäiset olosuhteet ovat oma lukunsa. Tämä on muistettava erityisesti silloin, kun rasitus on huipussaan.

Toivottavasti jokaiselle innokkaalle loimittajalle on itsestäänselvää, ettei hevosta pidä loimittaa helteellä sadeloimilla tai vastaavilla. Ohuet, ilmaa läpi päästävät hyönteis- ja ihottumaloimet ovat eri asia.
Tarhassa tai laitumella olevan hevosen täytyy päästä säänsuojaan – eli myös paahdetta pakoon, esimerkiksi katokseen. Myös puusto antaa varjoa, mutta koska auringonvalo ei tule kaikkina vuorokaudenaikoina samasta suunnasta, varmista, että varjoa riittää kaikille aurinkoisille ajanjaksoille.

– Pikkuvarsoja ei helteellä pidä jättää koko päiväksi ulos, sillä niiden kyky säädellä elimistön lämpötasapainoa ei ole vielä yhtä hyvä kuin aikuisella hevosella, muistuttaa eläinlääkäri Merja-Liisa Toivonen.

Lue koko artikkeli tästä (pdf).