Hevostallien suunnitelmallinen jätehuolto säästää ympäristöä sekä lompakkoa

Julkaistu Hevosenomistaja-lehdessä 6/18 (Kuva Minna Svartsjö)

Siisti talliympäristö antaa viihtyisän vaikutelman. Kun käytöstä poistuville tavaroille, aineille ja pakkausmateriaaleille on suunniteltu helppokäyttöinen välivarastointi, tallin alue ei näytä jätteenkäsittelyasemalta, eikä varsinkaan kaatopaikalta. Jätteen jatkokäsittely tuo mukanaan ylimääräistä vaivaa ja kustannuksia. Tämänkin vuoksi toiminnot on järkevintä suunnitella niin, että jätettä ylipäätään syntyisi mahdollisimman vähän. Käytännöt pohjautuvat jätelakiin, mutta paikkakuntakohtaiset eroavaisuudet käytännön toimissa on huomioitava, samoin se, onko talli yritys vai yksityisen käytössä.

Jätelaki kannustaa tehokkaaseen kierrätykseen ja lajitteluun. Näin luonnonvaroja käytetään mahdollisimman kestävällä tavalla. Oman alueen jätteenlajittelusysteemiin kannattaa perehtyä, koska paikkakuntakohtaista vaihtelua ilmenee. Joillakin alueilla esimerkiksi energiajätettä ei enää erikseen kerätä, vaan sekajätteen voi hyödyntää energianpoltossa uudentyyppisten jätevoimaloiden myötä.

Ahkerasta lajittelusta huolimatta sekajätettä syntyy jonkin verran ja hevostallillakin on oltava jätteenkuljetussopimus. Jäteastia on sijoitettava niin, että jäteautolla pääsee sen läheisyyteen. Tilalle on oltava ympärivuotisesti jäteauton kantava tie ja kääntöpaikka pihassa. Yrittäjä voi säästää jätemaksuissa lajittelemalla, mutta on muistettava, että esimerkiksi kauppojen yhteydessä olevat pakkausjätteen kierrätyspisteet on tarkoitettu vain kotitalouksille. Yrityksistä tuleva pakkausjäte voidaan kuljettaa terminaaleihin, joita on ympäri maata. Näissä yritysten kierrätyskelpoinen pakkausjäte otetaan vastaan maksutta. Harrastehevosia kotipihan tallissa pitävä voi laittaa tallinsa sekajätteet kotitaloutensa jäteastiaan.

Lue koko artikkeli tästä (pdf)