Saaran Sohvin nimen takana on koskettava tarina

Julkaistu Hevosenomistaja-lehdessä 5/18 (Kuva Satu Heikkinen)

SHKL:n Keinoemovälitykseen kantautuu joka vuosi useita iloisia tarinoita onnistuneista tamman ja varsan yhdistämisistä. Aina yhdistäminen ei onnistu, mutta usein sinnikkyys myös palkitaan. Yksi tämänvuotisista onnellisista tarinoista kertoo Saara-tammasta ja sen ottovarsa Saaran Sohvista, jonka kiitollinen kasvattaja Arja Talvilahti nimesi adoptioemän kunniaksi ja menehtyneen biologisen emän muistoksi.

Suomenhevostamma Ann-Sofin eli Sohvin kahdestoista varsa jäi sen viimeiseksi. Tamma kuoli varsomiseen kotitallillaan Kortesjärvellä tiistain ja keskiviikon välisenä yönä 29.-30.5.2018.

– Aluksi kaikki näytti menneen hyvin ja tamma nuoli varsaa. Varsominen tapahtui noin klo 23. Pian tamma alkoi uudelleen työntämään, ja luulimme ensin, että se työntää jälkeisiä. Puolen yön paikkeilla soitimme eläinlääkärin, mutta hän ei enää ehtinyt paikalle. Ann-Sofi työnsi kohdun ulos ja kuoli noin yhdeltä. Vedimme varsan toiseen karsinaan tuskaisen tamman tieltä. Lypsin tammasta ternimaitoa mitä sain, ja juotin sen varsalle. Varsa oppi tosi nopeasti imemään, Arja Talvilahti kertaa surullisen yön tapahtumia.

– Tiesimme, että naapurissa on tammanmaidon vastiketta ja herätimme naapurin. Läpi yön juotin tuttipullosta reipasta varsaa, hän jatkaa.

Vastasyntynyt orpo tammavarsa oli onneksi reipas ja terve, mutta nyt oli kiire löytää sille sijaisemä. Arja otti yhteyttä Heli Lepoon SHKL:n keinoemovälitykseen.

Lue koko artikkeli tästä (pdf)