Hyvä talliarki on jokaisen vastuulla

Julkaistu Hevosenomistaja-lehdessä 5/18 (Kuva SRL/Kirsi Niskanen)

Valitettavan monella meistä on ikäviä kokemuksia siitä, kun talliporukassa ei tulla toimeen. Ilmapiiri on vaikeasti mitattava ja hyvin yksilöllisesti koettava asia. Se kuitenkin voi vaikuttaa jopa tallipaikan valintaan yli monen muun kriteerin. Toisin sanoen siihen valintaan, kenen yrittäjän asiakkaaksi hevosenomistaja päättää ryhtyä. Tallin ilmapiiri ei ole yksin kenenkään, vaan yhdessä kaikkien asia.

Hevosalan yrittäjyyttä harkitsevan suusta usein kuultu lause on “kyllähän ne hevoset, mutta kun ne omistajat..”. Tämähän kuulostaa järjettömältä: asiakkaat eli hevosenomistajat tuovat rahan yrittäjän taskuihin, eivät hevoset. Usein stressiä tallilla aiheuttaa kuitenkin ihmisten, ei niinkään hevosten välinen kanssakäyminen. Jos tilanne kärjistyy pahoin ja paha kello sanonnan mukaisesti raikaa kauas, se voi alkaa näkyä myös yrityksen tuloksessa.

Useimmille hevosenomistajille hevoset ovat harrastus ja talli sellainen paikka, josta haetaan rentoutusta, mielihyvää, ulkoilmaa ja liikuntaa. Osalla harrastukseen liittyy urheilullisia tavoitteita, kaikille ei. Miten muodostetaan erilaisista ihmisistä, hevosista ja tavoitteista miellyttävä sekä turvallinen harrastusporukka?

Lue koko artikkeli tästä (pdf)