Hevosenomistajat lastauskoulussa

Julkaistu Hevosenomistaja-lehdessä 4/18

Hevostenkouluttaja Minna Tallberg luennoi toukokuussa 2018 Kouvolassa turvallisesta lastaamisesta ja kuljetuksesta sekä hevosen kouluttamisesta näihin asioihin. Luentoilta oli osa Hevostietokeskuksen Solmut auki-hankkeen luentosarjaa, joka järjestettiin yhteistyössä hevosjalostusliittojen kanssa. Lastausongelmat ovat valitettavan yleisiä, mutta onneksi apuakin on saatavilla. Lastauskoulun ydinteesit ovat ymmärrys, järjestelmä, jännittymisen tunnistaminen sekä prosessin pilkkominen.

Lastausongelmat ovat varsin yleisiä, ja niiden johdosta hevostenkouluttajat saavat paljon yhteydenottoja. Hevoselle eläimenä lastaus ja kuljetus ovatkin sen lajityypillistä käytöstä ajatellen hyvin vaikeita asioita, joten ei ole ihme että myös ongelmia esiintyy niin paljon.

– Hevoselle on kauheaa olla yksin ahtaassa paikassa, missä se ei näe kavereita eikä pääse pois, Minna Tallberg luetteli.

Hän myös mainitsi, että traileri on hevosen kannalta ajatellen kaikkein vaikein. Kuorma-autot ovat tavallisesti hevoselle paljon helpompia, koska tilaa on enemmän ja samassa autossa on yleensä useampia hevosia, jotka se näkee.

Käytännössä jokaista hevosta pitää jossain tilanteessa elämänsä aikana kuljettaa, vaikka se ei kilpailisi aktiivisesti ja pysyisi suurimman osan elämästään kotitallillaan onnellisen terveenä. Kyseessä on siis joka hevosen perustaito.

Harva harjoittelee lastausta montaa tuntia viikossa kuten vaikkapa ratsastusta, mutta se olisi yksi tärkeä ylläpidettävä taito muiden joukossa. Kerran koulutettu lastaus ei välttämättä pysy muistissa, jos oppia ei pidetä yllä. Hevonen on myös hidas yleistäjä. Lastaus voi esimerkiksi onnistua ongelmitta kotipihassa, mutta ei muualla. Jotta hevonen yleistäisi tapahtuman kaikkialle, lastaus pitää saada onnistumaan keskimäärin noin kymmenessä eri paikassa.

Lue koko artikkeli tästä (pdf)