Hevosen elämän vastuullinen päättäminen

Julkaistu Hevosenomistaja-lehdessä 4/18

Vastuulliseen ja hyvään hevosenpitoon kuuluu ymmärtää, koska on tullut aika luopua hevosesta. Nuoren ja terveen hevosen myymisessä ei ole mitään arveluttavaa, mutta kun hevonen on vanha tai vaivainen, on omistajan pystyttävä tekemään myös se lopullinen päätös, vaikka sitä ei olekaan mukavaa ajatella.

Vanhojen tai käyttöön sopimattomien hevosten myyminen muutamalla sadalla eurolla (tai jopa lahjoittaminen) on monella tapaa arveluttavaa. Halvalla myydyt hevoset eivät aina päädy asiansa osaaville ja vastuullisille henkilöille. Osa näistä hevosista toki saa rakastavan kodin ja hyvän hoidon, mutta edelleen liian monen “kiertolaishevosen” osana on vain pitkittynyt kärsimys.

Teurastusta voidaan monestakin syystä pitää parhaana tapana huolehtia hevosen loppusijoituksesta. Hevoset otetaan tavallisesti teurastamolle ajanvarauksella, ne tulevat paikalle yksitellen ja teurastus tapahtuu muutamien minuuttien sisällä pihaan saapumisesta. Tilanne pidetään rauhallisena, hevonen ei joudu haistelemaan veren hajua tai odottelemaan pitkiä aikoja omaa vuoroaan.

Hevonen ei kärsi lopetustapahtumasta, kun sen tekee asiansa osaava ammattilainen. Tällöin myös omistaja voi olla levollisin mielin: ystävän maallinen vaellus on tullut päätökseensä, sillä ei ole enää kipuja, vaivoja tai murheita. Hevosen kokoinen vastuu edellyttää ihmiseltä vastuun kantamista aivan loppuun, sinne viimeisille metreille asti.

Lue koko artikkeli tästä (pdf)